poniedziałek, 23 kwietnia 2012

zimne nóżki


2 ratki wieprzowe
1 golonka
3 marchwie
2 cebule
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
lisć laurowy
pieprz
natka pietruszki
2 łyżki Vegety/ Warzywka
2 jajka
małe opakowanie groszku konserwowego


Ratki i golonkę dobrze umyj i ugotuj razem z czosnkiem, marchwią, cebulą oraz przyprawami do miękkości, na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na plasterki, groszek odcedz z zalewy. Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki, ułóż w salatekach kolejno mięso, marchew, groszek i jajka. Odcedź wywar, najlepiej przez drobne sito i uzupełnij salateki, aby przykryć wszystkie składniki. Nie dodawaj żelatyny, gdyż nogi wieprzowe są bogate w naturalną żelatynę. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, podawaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz