piątek, 31 sierpnia 2012

zakręcone drożdżowe bułeczki


Ciasto:
pół szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
20g świeżych drożdży
1 jajko
2 szklanki mąki
szczypta soli
3 łyżki masła

Nadzienie:
3 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
2 tabliczki czekolady (gorzka i mleczna)
szczypta soli
1 łyżka masła do wysmarowania formy na muffiny
1 jajko i pół opakowania śmietanki 30% do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przygotuj rozczyn i odstaw na ok 15 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, możesz użyć miksera :) Odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek max 1 cm. Przygotuj nadzienie: wymieszaj wszystki składniki mikserem. Placek posmaruj czekoladą, a następnie zwiń w rulon i pokrój na kawałki ok 3cm. Foremkę na muffiny wysmaruj masłem i ułóż odwrócone ruloniki. Posmaruj jajkiem ze śmietaną. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopi i piecz ok 30 minut. Odstaw do ostygnięcia i smacznego!

3 komentarze: