wtorek, 6 listopada 2012

niezawodny biszkopt


6 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodaj cukier. Do powstałej masy dodaj żółtka. Obie mąki połącz ze sobą i wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiane przez sitko mąki dodaj po łyżce do puszystej masy i delikatnie wymieszaj. 
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy i piecz ok 40 minut (160 stopni w termoobiegu).

Biszkopt idealnie nadaje się do tortów, smakuje też przepysznie z domowym dżemem :)
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Lubię biszkopt. Ten wygląda rewelacyjnie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. o jak bede robil torta napewno wykorzystam ten przepis na biszkopt. zapraszam na mojego bloga: www.leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale równo wyrósł! Będę musiała spróbować tego przepisu, bo z biszkoptami bywa różnie i trudno znaleźć przepis idealny, co chwilę sprawdzam nowe. Ten zapowiada się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z racji tego, że blog jest o gotowaniu, chciałam się was zapytać czy mogłybyście mi podpowiedzieć, który z tych https://duka.com/pl/agd/miksery mikserów będzie najlepszym wyborem do domowych zastosowań?

    OdpowiedzUsuń