poniedziałek, 4 czerwca 2012

tortellini zapiekane w beszamelu




Paczka makaronu tortellini z szynką

Sos beszamelowy:
2/5 masła
2 kopiaste łyżki mąki
Szklanka mleka
Sztabka serka topionego o smaku serowym
Sól, pieprz, ostra papryka w proszku


Danie jest bardzo proste i pyszne.

Tortellini ugotuj al dente wyłóż na naczynie żaroodporne.
W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło, gdy już będzie całkiem płynne wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj( najlepiej trzepaczką). Następnie zdejmij z ognia, wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu cały czas dokładnie mieszkając, gdy mleko się podgrzeje, sos zacznie gęstnieć wtedy trzeba mieszać energiczniej, żeby nie utworzyły się grudki. Na koniec wrzuć sztabkę sera i mieszaj aż się rozpuści. Sos dopraw solą i pieprzem.
Makaron zalej beszamelem, posyp papryką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ͦC na ok. 30 minut. Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Super przepis na wykorzystanie tortellini, które uwielbiam, kupiłam w lidlu tortellini z serem i szpinakiem, ale z szynką też gdzieś się znajdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie musi to być tortellini z szynką, ze szpinakiem czy z serem też może być smacznie. A jeżeli chodzi o tortellini z szynką, to znajdziesz je w biedronce ;)

      Usuń