środa, 2 maja 2012

pierożki calzone




Ciasto:
takie jak na pizzę
Farsz:
200 g szynki konserwowej w plastrach
4-5 pieczarek
Cebula
100-150 g żółtego sera
Kilka listków świeżej bazylii
Sól, pieprz


W zasadzie z farszem można pokombinować, my akurat wykorzystałyśmy taką opcję.

Cebulę pokrój w drobne kawałki, podsmaż, zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć szynkę, też drobno pokrojoną (musi się dobrze podsmażyć) dodaj cebulę i pokrojone drobno pieczarki, odstaw do wystygnięcia. Zetrzyj ser i posiekaj bazylię. Zmieszaj wszystko razem i dodaj przyprawy.
Ciasto trzeba cienko rozwałkować, lub rozciągnąć pacami. Nie zapomnij blatu posypać mąką, ponieważ ciasto bardzo się klei. Wytnij koła szklanką im większa średnica, tym łatwiej będzie Ci kleić pierogi. Nałóż łyżeczkę farszu i sklej, widelcem przygnieć sklejone końce. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 220°C przez ok. 12 minut a na ostatnie 3 minuty włącz termoobieg. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Piękne! Spróbowałbym .... pożarł ...

    OdpowiedzUsuń