niedziela, 15 kwietnia 2012

risotto z kurczakiem, cebulą i grzybami Mun


Przepis skradziony od cioci Joli ;p Idealnie wpasuje się w menu na przyjęcie.

1 podwójna pierś kurczaka
0.5 kg cebuli
0.5 op. suszonych grzybów Mun
2 szkl. ryżu do risotto


Kurczak usmaż na oliwie z dodatkiem pieprzu i słodkiej papryki czerwonej.
Cebulę posiekaj w talarki i smaż na maśle przez ok 15 min., dodaj pół szkl. bulionu i podduś przez ok. 15min.
Grzyby zalej wrzątkiem, jak w instrukcji, pokrój w plasteri i wrzuć na rozgrzane masło, po kilku min. dolej trochę wody i podduś.
Ryż ugotuj wg przepisu.
Wszystkie składniki wymieszaj, podawaj gorące np. z surówką z pora! Pychotka :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz