środa, 16 maja 2012
papryka nadziewana tuńczykiem
2 papryki
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Kukurydza w puszce
Torebka ryżu
3 pieczarki
Cebula
Świeża bazylia
Kostka rosołowa
Pieprz, sól, papryka ostra, cytryna
Jedna papryka spokojnie wystarcza na jedną osobę, ładnie wygląda i nie trzeba się martwić o podział:)
Odkrój górę papryki i wyczyść w środku. Wstaw ryż. W tym czasie pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na patelni, pieczarki również pokrój i dodaj do cebuli. Gdy ryż się ugotuje dosyp go do pieczarek i cebuli. Do tego dodaj odsączonego tuńczyka i pół puszki kukurydzy. Dopraw solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i wrzuć posiekane listki bazylii. Farszem napełnij papryki.
W garnku, w którym zmieszczą się papryki wlej tyle wody, żeby sięgała połowy papryk, zagotuj i rozpuść kostkę rosołową. Włóż do garnka papryki i przykryj. Gotuj ok. 30 minut potem przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej wodą w której się gotowały i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Gotowe, smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam nadziewane papryki!
OdpowiedzUsuń