niedziela, 29 kwietnia 2012
szybki tort rafaello
Pyszny tort bez pieczenia :)
2,5 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
200 dag masła
200 g wiórek kokosowych
3 paczki herbatników prostokątnych
1/3 szklanki likieru kokosowego, toffi
garść płatków migdałowych
Odlej 0,5 szklaki mleka, w której rozmieszaj mąki oraz żółtka. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem waniliowym i cukrem. Dodaj mieszankę z roztartą mąką i żółtkami. Podczas mieszania uzyskasz konsystęcję budyniu. Odstaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj na puszystą masę i dodawaj po łyżce budyniu, na koniec wiórki kokosowe i likier.
Ciasto układaj w formie warstwami: herbatniki z płatkami migdałów, warstwa budyniu, herbatniki itd. Ostatnią warstwę budyniową obficie posyp wiórkami. Ciasto odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W wykonaniu szybciutki, wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń