udko kurczaka
pietruszka
marchewka
pół selera
pół pora
garść fasoli szparagowej
2 średnie ziemniaki
szklanka soku pomidorowego pikantnego
2 łyżki ryżu
1,5 kostki rosołowej drobiowo-wołowej
kilka kropel sosu sojowego
Zupa jest bardzo pożywna, więc spokojnie wystarczy jako jednodaniowy
obiad.
Udko wrzuć do wrzątku chwilę pogotuj, wylej wodę i wlej
zimną (tak robi babcia, żeby wygotować wszystkie brudy;)) marchew, pietruszkę
i seler zetrzyj na grubych oczkach, pora pokrój w kółeczka, odetnij końce fasolki
i pokrój na drobne kawałki, wszystko dorzuć do udka. Dodaj ryż, kostkę rosołową
i gotuj przez ok. 30-40 minut na małym
ogniu. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, dolej soku
pomidorowego i sosu sojowego, dopraw pieprzem i solą i gotuj przez kolejne 15
minut. Na koniec wyjmij mięso, pokrój na
małe kawałki i dorzuć do zupy. Smacznego!
a ja tu czuję morskie klimaty, te marcheweczki wyglądają jak rozgwiazdy ;)
OdpowiedzUsuń