środa, 25 lipca 2012

zupa babci Danusi




udko  kurczaka
pietruszka
marchewka
pół selera
pół pora
garść fasoli szparagowej
2 średnie ziemniaki
szklanka soku pomidorowego pikantnego
2 łyżki ryżu
1,5 kostki rosołowej drobiowo-wołowej
kilka kropel sosu sojowego

Zupa jest bardzo pożywna, więc spokojnie wystarczy jako jednodaniowy obiad.

Udko wrzuć do wrzątku chwilę pogotuj, wylej wodę i wlej zimną (tak robi babcia, żeby wygotować wszystkie brudy;)) marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach, pora pokrój w kółeczka, odetnij końce fasolki i pokrój na drobne kawałki, wszystko dorzuć do udka. Dodaj ryż, kostkę rosołową i gotuj przez ok. 30-40 minut na  małym ogniu. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, dolej soku pomidorowego i sosu sojowego, dopraw pieprzem i solą i gotuj przez kolejne 15 minut.  Na koniec wyjmij mięso, pokrój na małe kawałki i dorzuć do zupy.  Smacznego!  

1 komentarz:

  1. a ja tu czuję morskie klimaty, te marcheweczki wyglądają jak rozgwiazdy ;)

    OdpowiedzUsuń