Kotleciki:
0,5 kg mielonego drobiowego
(można poprosić panią w mięsnym, żeby zmieliła podwójną pierś z kurczaka)
por
ząbek czosnku
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
jajko
łyżeczka musztardy rosyjskiej
łyżeczka musztardy rosyjskiej
sól, pieprz
Sos:
czerwona cebula
7 pieczarek
1,5 łyżki mąki
kostka pieczeniowa
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Kotleciki są pyszne, polecamy dla wielbicieli drobiu i nie tylko.
Wszystkie składniki na kotleciki połącz, pora drobno pokrój a czosnek przeciśnij. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i uformowane z masy kuleczki delikatnie spłaszczaj i podsmażaj krótko z obu stron. Przełóż kotleciki do płaskiego naczynia żaroodpornego, przelej na nie tłuszcz z patelni i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ͦC.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj dodaj pół szklanki wody i pokrojone pieczarki. Duś przez chwilę. W połowie szklanki wody rozpuść kostkę i dolej do reszty, dodaj 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Kotleciki zalej sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut. Można oczywiście wypróbować wersję bez sosu, trzeba wtedy zostawić w piekarniku same kotleciki na jakieś 15 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz