piątek, 15 czerwca 2012
truskawkowa niespodzianka w toście
Deser smakuje pysznie na gorąco i lekko wystudzone.
6 kromek pieczywa tostowego pszennego
30 dag truskawek
3 łyżki masła
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 czubata łyżka bułki tartej
cukier puder
mieszanka pokruszonych orzechów i brązowego cukru - opcjonalnie
metalowa foremka do muffinów
wałek do ciasta
pędzelek
Odkrój skórki od pieczywa tostowego, a następnie spłaszcz wałkiem do ciasta.
Masło z cukrem, solą, esencją waniliową rozgrzej w rondelku, aż cukier się rozpuści. Posmaruj tosty z obu stron pędzelkiem, a następnie delikatnie umieść tosty w foremce do muffinów.
Do masła dodaj bułkę tartą, truskawki i delikatnie wymieszaj. Truskawki układaj w tostach, lekko dociśnij i posyp mieszanką orzechów z brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni, piecz pod przykryciem ok 15 min, a następnie odkryj i piecz jeszcze przez ok 20 min. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tosty z truskawkami.. inspirujące!
OdpowiedzUsuń