sobota, 19 maja 2012
szarlotka
4 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj. Żółtka, cukier, cukier waniliowy rozmieszaj w śmietanie, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłóż formę, a drugą rozwałkuj na ok 1 cm placek. Jabłka pokrój w plasterki i rozłóż na przygotowanym cieście, posyp cukrem waniliowym, cukrem i cynamonem. Przykryj drugą częścią ciasta. Piecz ok 40 min w temp 170 stopni. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a Twoje wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :) w prawdzie preferuje wiecej jabłek - mniej ciasta, ale Twoje wyglada smakowo :)
OdpowiedzUsuńAaa, szarlotka ideał! Dla mnie im więcej ciasta tym lepiej :D
OdpowiedzUsuń