sobota, 26 maja 2012

baked french toasts


Smaczny przepis z wykorzystaniem czerstwej chałki, słodkiej bułki czy tostowego pieczywa. Od dłuższego czasu chodził nam ten przepis po głowach, dlatego specjalnie przesuszyłyśmy 1 dużą chałkę.

1 chałka
1,5 szkl mleka
0,5 opakowania śmietanki 30%
4 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
0,5 szklanki cukru
szczypta soli


Chałkę pokrój na ok 2 cm pajdy i ułóż na blasze. Pozostałe składniki połącz ze sobą i zalej dokładnie wszystkie kawałki chałki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do ok 170 stopni i piecz przez ok 30-40 min. Po ok 20 min przekręć tosty na drugą stronę, aby każdy kawałek przypiekł sie na złoto. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych owoców. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tym pieczeniem, na pewno zdrowiej niż smażone na oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tosty właśnie z chałki, ale zawsze je smażyłam. świetny pomysł z tą piekarnikową wersją

    OdpowiedzUsuń