sobota, 26 maja 2012
baked french toasts
Smaczny przepis z wykorzystaniem czerstwej chałki, słodkiej bułki czy tostowego pieczywa. Od dłuższego czasu chodził nam ten przepis po głowach, dlatego specjalnie przesuszyłyśmy 1 dużą chałkę.
1 chałka
1,5 szkl mleka
0,5 opakowania śmietanki 30%
4 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
Chałkę pokrój na ok 2 cm pajdy i ułóż na blasze. Pozostałe składniki połącz ze sobą i zalej dokładnie wszystkie kawałki chałki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do ok 170 stopni i piecz przez ok 30-40 min. Po ok 20 min przekręć tosty na drugą stronę, aby każdy kawałek przypiekł sie na złoto. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych owoców. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny pomysł z tym pieczeniem, na pewno zdrowiej niż smażone na oleju :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tosty właśnie z chałki, ale zawsze je smażyłam. świetny pomysł z tą piekarnikową wersją
OdpowiedzUsuń