piątek, 27 kwietnia 2012

pizza z pieczarkami i papryczką jalapeno


Pizza najlepsza na każdą okazję :)

2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szkl. ciepłej wody z odrobiną mleka
25 dag drożdży
4 łyżki oleju
sól

Drożdże zalej miesznaką ciepłej wody z mlekiem, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąki, sól, dodaj olej oraz rozczyn z drożdży, ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie przygotuj ulubione składniki, do tego przepisu wykorzystałyśmy:

1 kulkę mozarelli
5 plasterków kiełbasy krakowskiej
8 dużych pieczarek
1 małą cebulę
3 papryczki jalapeno

Pieczarki z cebulą podsmaż na patelni, pozostałe składniki pokrój na kawałki.
Ciasto rozciągnij na blasze, użyłyśmy formy do pizzy o średnicy 30 cm, posmaruj sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy, pieprz, zioła), ułóż ser, a następnie wszystkie składniki. Odstaw na 10 min. do wyrośnięcia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na około 30 min.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz